Історія позашкілля Володарщини

Системі позашкільної освіти України близько 80-ти років, вона формувалася на національних традиціях виховання, суспільних і родинних цінностях. Ідеалах, вироблених протягом століть. За цей час на тернистому шляху становлення і розвитку цієї ланки освіти були як досягнення, так і прикрі невдачі. Однак, не дивлячись на труднощі, позашкільна освіта розвивається, рухається і має значні здобутки.

Ось уже понад 75 років невід'ємною ланкою позашкільної освіти є Володарський районний Центр творчості дітей та юнацтва. За ці роки заклад пережив чимало змін і удосконалень, оновлювалося з роками його обличчя, та незмінним залишився творчий пошук педагогів, які відкривають у дітях великі таланти, запалюють грайливий вогник у юних очах.

В закладі постійно ведеться пошукова робота, створено музей позашкільної освіти Володарщини, зібрано матеріали та експонати які підтверджують історичність позашкільної освіти.

Перший позашкільний заклад Володарщини, Будинок піонерів, був створений у 1936 році. Будинок піонерів координував роботу піонерських організацій, керував роботою гуртків. Які діяли на базі шкіл. У Володарській середній школі (єдиній середній школі району) в 1936 році було 14 гуртків. Гуртківці часто виступали на сцені районного Будинку культури, який в народі називався театром.

Під час війни культурно-освітня діяльність в районі припинилась, і відновилася в кінці сорокових років. А вже на початку п’ятдесятих років гуртковою роботою було охоплено велике число дітей.

З кінця п’ятдесятих років до початку шістдесятих директором Будинку піонерів була Єлизавета Іванівна Притуляк. Будинок піонерів знаходився у костьолі, працювали тоді різні гуртки художньої самодіяльності.

Після Єлизавети Іванівни директором закладу стала Ніна Данилівна Кошова, через декілька років Будинком піонерів керувала Антоніна Миколаївна Ільченко. Весь цей час заклад знаходився у костьолі на другому поверсі, на першому ж працювала бібліотека. В 1963 році почав працювати фотогурток під керівництвом В.Ф.Короленка, а талановитий педагог, Анатолій Дмитрович Шляпський організовує активну роботу туристичного гуртка. Під його керівництвом туристсько-краєзнавчий гурток активно працював близько двадцяти років. Цей гурток багато разів нагороджувався грамотами, дипломами та цінними подарунками обласного відділу освіти та Міністерства освіти республіки. Юні туристи часто подорожували по Західних областях України, по Прибалтиці, відвідали Москву та Ленінград. В шістдесятих роках був створений гурток юних лісоводів, і у 1982 році за активну роботу юні лісоводи були нагороджені кіноапаратом.

На зміну А.М.Ільченко прийшла Анна Іванівна Токарєва. В цей час організовувались поїздки на велосипедах в Закарпаття, до Чорного моря. Гуртківці виступали в сільських школах, клубах. Музичним керівником працювала Галина Генріхівна Некраш.

В 1974-75 роках Будинок піонерів очолила Алла Борисівна Варданьян. Під її керівництвом організовувались піонерські зльоти, паради жовтенятських та піонерських військ, конкурси фронтових пісень. Музичним керівником був Б.Вітенко, а потім П.Зайчук.

У 1975-76 роках директором Будинку піонерів працювала Тетяна Іванівна Байбарза. А з 1976-83 рік Ніна Андріївна Шляпська. З 1983 року Будинок піонерів працює в приміщенні Міжшкільного навчально-виробничого комбінату. На цей час у Будинку піонерів штатним працівником був лише директор, Т.В.Нечипоренко. Одним з найкращих керівників гуртків на той час був Ю.С.Каплан, який вів вокально-інструментальний ансамбль.

З 1984-1988 рік Будинком піонерів керували: О.Мошківський, І.Кононова, О.Купріянчук. В 1988 році Будинок піонерів очолила Н.В.Остапець, і заклад переміщається в колишнє приміщення пошти. В 1992 році Будинок піонерів реорганізовується в Будинок школяра. В 1994 році на посаду директора Будинку школяра була призначена Людмила Заславська, і в цьому ж році заклад переміщається знову в приміщення Міжшкільного навчально-виробничого комбінату. При Будинку школяра працювали такі гуртки: драматичний, народознавчий, м'яка іграшка, крою та шиття, образотворче мистецтво, художнє в’язання, початкове технічне моделювання, фітодизайн, ляльковий театр, одяг на ляльку. На сцені районного Будинку культури організовувалися різні масові заходи: КВК, «Міс чарівність», «Нумо хлопці», та інші, приймали участь у різних обласних конкурсах. У виставках дитячої творчості.

В 1975 році у Володарці було відкрито станцію юних техніків. На посаду директора був призначений Володимир Борисович Гайдай. Цю посаду він займав до 1976 року, а на зміну йому прийшов Григорій Михайлович Іскрицький. З 1978 по 1985 рік станцію юних техніків очолював Віктор Федорович Короленко. В ці роки працювали такі гуртки: авіамодельний, технічне моделювання, кінофотогурток, моделювання с/г машин, судномодельний гурток, ракетомодельний та радіотехнічний. Проводились різні змагання між гуртківцями, “Всесоюзні тижні науки і техніки” в школах району, приймали участь в обласних змаганнях по автомодельному спорту. З 1985 року і до самої реорганізації директором станції юних техніків був Петро Степанович Братченко. Працювали гуртки фототехнічний, кіно технічний, технічного моделювання молодших школярів, моделювання с/г машин, радіотехнічний, ракетомодельний, ракето-судомодельний, фізико-технічний, авіамодельний. Більшість із цих гуртків працювали на базі шкіл району. Гуртковою роботою було охоплено до 400 дітей району. Діти часто приймали участь в обласних змаганнях з авіа модельного спорту (кімнатні моделі, повітряний бій та інші), які відбувалися в м.Біла Церква, Боярці, Миронівні. Проводились районні змагання з технічного моделювання серед молодших школярів. В 1992 році в зв¢язку з реорганізацією Будинку піонерів у Будинок школяра гурток “Картинги” було переведено на баланс Станції юних техніків.

В 1993 році на Станції юних техніків вводиться посада методиста, займає її Олександр Петрович Курманчук. Гуртківці приймають участь у республіканських змаганнях з радіоконструювання в місті Києві, керівник Ю.С.Каплан (радіоконструкторський гурток) вихованці цього гуртка неодноразово займали призові місця в обласних змаганнях. В 1994 році вихованці гуртка “Картинг” приймали участь у змаганнях в м.Біла Церква, присвячених Дню перемоги (керівник Воронцов С.М.). 1994 року методистом закладу працює Юрій Володимирович Бухонський. В цей же час відкриваються гуртки: декоративно-прикладного мистецтва, гурток конструювання та моделювання одягу, стрілків, різьба по дереву.

1995 р. гуртківці СЮТ приймають участь у святі юних техніків Київщини, де займають призові місця. В цьому ж році СЮТ відряджає команду на змагання Юних інспекторів руху. На першості України, виступаючи за Київську область, третіми призерами були вихованки гуртка моделювання та конструювання одягу, в обласних змаганнях третє місце завоювали гуртківці авіамодельного гуртка, а гуртківці фотогуртка з обласних змагань привезли: перше та друге і два третіх місця. Ось таким урожайним на призові місця був 1994-1995 навчальний рік для вихованців СЮТ. Кращі гуртківці були нагороджені путівками в оздоровчий табір “Смерічка” в м.Яремча. В 1995-1996 навчальному році вихованець радіотехнічного гуртка (керівник Ю.С.Каплан) Гулеватий Олег зайняв перше місце в обласних змаганнях. Перше місце здобули вихованці гуртка моделювання та конструювання одягу (керівник Р.М.Каплан), перше місце на обласних змаганнях також завоювали фотолюбителі, які відвідували гурток О.Д.Казимиріва.

В 1997 році відбулася реорганізація позашкільної освіти району. Будинок школяра та станцію юних техніків було ліквідовано. А на їхній базі було створено Володарський районний Центр творчості дітей та юнацтва, який очолив Петро Степанович Братченко.

Кiлькiсть переглядiв: 555

Коментарi